Biomass Energy Engineering

Over Christiaan van der Meijden

Dr. ing. Christiaan van der Meijden heeft meer dan 25 jaar ervaring met de thermische conversie van biomassa, afval en steenkool. Hij begon zijn loopbaan in 1994 als commissioning engineer bij Stork Ketels en maakte twee jaar later de overstap naar energieonderzoeksinstituut ECN.

Bij ECN was Christiaan verantwoordelijk voor het ontwikkelen van diverse testinstallaties op het gebied van pyrolyse, verbranding, vergassing en torrefactie. In eerste instantie was hij werkzaam als hoofd van de operator groep en later als projectleider en onderzoeker. Bij ECN heeft Christiaan ondermeer de MILENA biomassa vergasser ontwikkelt en vele andere thermische conversieprocessen van idee naar pilot- en demoschaal gebracht. De MILENA vergassingstechnologie is gelicenseerd aan Synova. Via ECN ondersteunt Christiaan de verdere ontwikkeling van deze technologie.

Biomass Energy Engineering

In 2013 heeft Christiaan zijn eigen bedrijf, Biomass Energy Engineering, opgericht, met als belangrijkste opdrachtgevers ECN (part of TNO) en TBM Europe. Voor ECN bestaan de belangrijkste activiteiten uit het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor verbranding, vergassing en pyrolyse van biomassa.

TBM Europe ontwikkelt en beheert projecten die duurzame warmte en elektriciteit produceren voor de glastuinbouw. Inmiddels heeft TBM Europe 3 installaties van 14,8 MWth operationeel. En aantal andere projecten zijn in voorbereiding. Voor TBM Europe is Christiaan de technisch adviseur en coördineert hij de R&D activiteiten (flexibilisering brandstof input, verbeteringen van efficiency en toepassen CO2 in de glastuinbouw).